prettysocial media en het Nationaal Social Media Onderzoek 2019

  • september 19, 2019

Afgelopen weekend werd het Nationaal Social Media Onderzoek 2019 van Newcom Research & Consultancy (Newcom.nl) gepubliceerd. Natuurlijk is het ook voor ons interessant om te ontdekken of de ontwikkelingen die wij hebben waargenomen ook daadwerkelijk in dit onderzoek te vinden zijn! Wat is er voor het afgelopen jaar geconstateerd?

1. Facebook heeft in 2019 640.000 minder gebruikers dan in 2018. Instagram groeit met 830.000 gebruikers.

2. Het dagelijks gebruik van Facebook daalt met 720.000. De daling vindt met name plaats bij mensen onder de 40 jaar.

3. 240.000 Facebook-gebruikers en 85.000 Twitter-gebruikers hebben hun account opgezegd.

4. Het Facebook-concern als geheel heeft een stabiele positie.

5. Het vertrouwen in social media is in 2018 gedaald na een aantal stabiele jaren.

Het feit dat Facebook de afgelopen jaren steeds meer in opspraak is geraakt, heeft er onder andere voor gezorgd dat steeds meer Nederlanders ervoor kiezen hun account te verwijderen. In 2019 telt Facebook dan ook 640.000 minder Nederlandse gebruikers (waarvan 240.000 daadwerkelijk verwijderde accounts) dan in het voorgaande jaar. Naast de groep 15 tot 19 jaar, die Facebook in voorgaande jaren al grotendeels links liet liggen, zijn ook 20- tot 39-jarigen steeds minder op het platform te vinden. 

Ook wij merken dat in onze campagnes. Met name de oudere doelgroepen, bijvoorbeeld mensen van 40 jaar en ouder, zijn goed te bereiken op Facebook en zijn geneigd om veel likes en comments achter te laten. Die daling is dus eigenlijk alleen maar goed voor onze campagnes en adverteerders. Nu is de doelgroep op Facebook meer volwassen, meer betrokken en, niet onbelangrijk, meer kapitaalkrachtig. De jongere doelgroepen geven daarentegen meer engagement op Instagram. En dat wordt bevestigd in het onderzoek! Ondanks de daling van het vertrouwen in social media, met name in Facebook en Mark Zuckerberg, is het opvallend dat Instagram een steeds sterkere groei ziet, met maar liefst 830.000 meer gebruikers dan in 2018. Het Facebook-concern als geheel blijft daarom ook een stabiele positie behouden. 

Wat kunnen we concluderen voor het komende jaar, specifiek voor onze eigen campagnes? Om zowel jongeren tussen 15 en 19 jaar als mensen tussen 20 en 39 jaar te bereiken, moet je in 2019 dus zeker ook de focus gaan leggen op Instagram! Daarbij kan een prettysocial media campagne natuurlijk uitstekend ingezet worden. Belangrijk daarbij is het aanpassen van je content aan formaten op Instagram. Dit geldt niet alleen voor afbeeldingen, maar ook zeker voor video. Verticale video’s worden dankzij Instagram Stories steeds belangrijker! Ben je benieuwd welke publishers geschikt voor jouw boodschap zijn en hoe een campagne eruit zou kunnen zien? Neem dan snel contact met ons op! 

Wil je de volledige resultaten van het onderzoek lezen? Dat kan hier.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *